ΤΑ 5 "Π" ΜΙΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

diatrofi-skilos-gata

Τα 5 "Π" μίας ποιοτικής τροφής.

Ο σκύλος και η γάτα -αποδεδειγμένα επιστημονικά - είναι σαρκοφάγα ζώα, όπως ο λύκος ή το λιοντάρι. Άσχετα λοιπόν με το κλίμα στο οποίο βρίσκονται ή το μέγεθος τους, το σαρκοφάγο ζώο θα πρέπει να τρέφεται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα με κρέας.

Πως όμως θα επιλέξουμε μια ποιοτική τροφή μέσα από την τεράστια ποικιλία που υπάρχει σήμερα στα pet shops; Όπως και στη δική μας διατροφή υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες να κρίνουμε αν ένα προϊόν είναι αρκετά ποιοτικό για τον αγαπημένο μας σύντροφο.

 

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πολλές φορές γίνεται το λάθος να κοιτάμε το ποσοστό πρωτεϊνών στο πίσω μέρος της συσκευασίας μίας ξηρής τροφής για σκύλους ή γάτες.

Οι πρωτεΐνες, όμως, μπορεί να είναι φυτικής προέλευσης (πχ από καλαμπόκι ή σόγια) και οι υψηλές σε φυτικές πρωτεΐνες δίαιτες επιβαρύνουν τα όργανα ενός σαρκοφάγου οργανισμού, προκαλώντας από απλή δυσπεψία και δυσκοιλιότητα έως και παχυσαρκία, διαβήτη ή ακόμη και αλλεργίες σε ένα κατά τα άλλα υγιέστατο ζώο.

Αυτό που θα έπρεπε να ρωτάμε είναι "πόσο ΚΡΕΑΣ έχει μέσα;". Αυτό φαίνεται από τη λίστα των συστατικών. Τα 5 πρώτα συστατικά είναι η βάση μίας τροφής. Εφόσον τουλάχιστον οι 5 πρώτες λέξεις είναι συστατικά κρέατος* και δεν συμπεριλαμβάνονται ακατάλληλα συστατικά όπως το καλαμπόκι, το κριθάρι, το ρύζι, η σόγια, η ταπιόκα κτλ, τότε είμαστε σε καλό δρόμο.

 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι η περιεκτικότητα συστατικών κρέατος είναι σε καλά επίπεδα, θα πρέπει να ελέγξουμε την ποιότητα του κρέατος. Στον κλάδο της διατροφής κατοικιδίων δεν έχει θεσπιστεί κάποια επίσημη ορολογία συστατικών. Οι εταιρίες εκμεταλλεύνται το συγκεκριμένο “παραθυράκι”. Για παράδειγμα, η ονομασία “παράγωγα κρέατος” μπορεί να αναφέρεται σε νύχια, ράμφη, τρίχωμα κτλ, που ναι μεν είναι ζωική πρωτεΐνη, αλλά όχι το είδος της πρωτεΐνης που θα θρέψει το ζωάκι μας.

Γι’ αυτό, επιδίωξη μας θα πρέπει να είναι η αγορά τροφής που χρησιμοποιεί φρέσκο κρέας, καθώς είναι αυτό που παρέχει τα θρεπτικά στοιχεία στην πιο φυσική μορφή τους, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητά του εντός της τροφής, τόσο μειώνεται η ανάγκη για συνθετικά πρόσθετα (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ενισχυτικά γεύσης κτλ). Έτσι προτιμούμε για παράδειγμα το “Φρέσκο κοτόπουλο” από το “Κοτόπουλο”, διότι είναι πολύ πιο θρεπτικό, αλλά και πιο νόστιμο.

 

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Τα ονόματα των συστατικών θα πρέπει να είναι σαφή και συγκεκριμένα πχ. γαλοπούλα ή λίπος κοτόπουλου, εν αντιθέσει με τις αοριστολογίες όπως πρωτεΐνη πουλερικών ή λίπος πουλερικών που αφήνουν πολλά περιθώρια ερμηνείας.

Επίσης, μεγάλης σημασίας είναι η προέλευση των συστατικών. Όταν μία εταιρία έχει αμφιβόλου ποιότητας συστατικά αναφέρει μόνο το όνομα (Χοιρινό) και όχι την προέλευση του (Χοιρινό από το Edmonton του Καναδά).

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η σειρά των συστατικών παίζει μεγάλο ρόλο, έτσι όταν ένα συστατικό εμφανίζεται πριν από κάποιο άλλο, σημαίνει ότι υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα εντός της συνταγής. Οι εταιρίες γνωρίζουν οτι οι καταναλωτές ψάχνουν να βρουν το κρέας ως πρώτο συστατικό μίας τροφής, γιατί αυτό είναι και το κυρίαρχο. Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν κάποια τεχνάσματα όπως είναι το λεγόμενο “splitting”. Δηλαδή η διάσπαση ενός συστατικού σε 2-3 ονομασίες ώστε να κρύβεται μέσα στη σύνθεση μίας τροφής. Αντί να αναγράφει η συσκευασία “Καλαμπόκι (25%)”, αναγράφει “Καλαμποκάλευρο (12%), Γλουτένη καλαμποκιού (7%), Σιμιγδάλι αραβόσιτου (6%)”. Έτσι παρουσιάζεται με τεχνητό τρόπο ένα ζωικό συστατικό πιο ψηλά στη λίστα συστατικών, ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό του εντός της τροφής είναι κατά πολύ μικρότερο από τα ακόλουθα.

 

ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Στη Φύση ο λύκος τη μία μέρα θα τραφεί με έναν λαγό, την άλλη με ένα ορτύκι, την επομένη με έναν σολομό. Αυτή η ποικιλομορφία της φυσικής δίαιτας θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στην τροφή των σαρκοφάγων κατοικιδίων μας. Προκειμένου να προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία από πολλές πηγές πρωτεΐνης, θα πρέπει η συνταγή που θα επιλέξουμε να χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον 3 πηγές ζωικής πρωτεΐνης.

 

Πόσα "Π" πληροί η δική σας τροφή;

*Όταν λέμε συστατικά κρέατος εννοούμε το κρέας, το αβγό, το ψάρι, το λίπος κοτόπουλου κτλ.

Πηγή: https://acana.gr


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published