10 πράγματα που μισούν οι γάτες

Πρωτότυπο Άρθρο από Tsitsothecat.gr

Η γάτα είναι ένα πλάσμα τελείως διαφορετικό από τον άνθρωπο, όσον αφορά και την εξέλιξή του αλλά και όσον αφορά το πως λειτουργουν οι αισθήσεις της (πιο έντονη ακοή και όσφρηση, βλέπουν καλά τη νύχτα αλλά όχι τη μέρα, δεν διακρίνουν χρώματα στο φάσμα του κόκκινου κλπ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι πολύ συχνά να κάνουν πράγματα που φαντάζονται ότι δεν θα μπορούσαν να ενοχλήσουν τη γάτα τους αλλά στην πραγματικότητα η γάτα τα μισεί!

Ας δούμε μερικές από εκείνες τις κατάστασεις τις οποίες η γάτα μισεί να βιώνει:

1. H γάτα μισεί τις χαμηλές θερμοκρασίες

Όλοι ξέρουμε ότι η γάτα είναι πλάσμα που του αρέσει να χουχουλιάζει κάπου στα ζεστά αλλά γνωρίζατε ότι οι ιδανικές θερμοκρασίες για τη γάτα είναι περιπου 8 9 βαθμούς πιο υψηλές από τις αντίστοιχες για τους ανθρώπους;

Επίσης ίσως δεν  γνωρίζατε ότι η γούνα της γάτας (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις συγκεκριμένων φυλών – Μέιν Κουν, Γάτα Νορβηγικού Δάσους κλπ) προστατεύει τη γάτα όχι τόσο από το κρύο αλλά το δέρμα της από την υπερβολική ζέστη

2. H γάτα μισεί το νερό

Αν και φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις σε γενικές γραμμές η γάτα μισεί το νερό, μισεί το να βραχεί. Άλλωστε η γάτα είναι το δεύτερο πιο καθαρό πλάσμα στον πλανήτη και επενδύει ως 3 ώρες της ημέρας σε αυτοκαλλωπισμό, όπου και υγραίνει και καθαρίζει τη γούνα της. 

Μια θεωρία ισχυρίζεται ότι η εξήγηση για αυτή την απέχθεια οφείλεται στην εξέλιξη του είδους, που εμφανίστηκε πρώτα σε ξηρές περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και ποτέ δεν είχε στενή επαφή με το νερό. 

Όπως καταλαβαίνετε η διαδικασία του μπάνιου κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι για μια γάτα.

3. Η γάτα μισεί τις εκπλήξεις

Η γάτα κρύβει ένστικτα θηρευτή αλλά και δυνητικού θηράματος και αυτό είναι ένας σημαντικός λόγος που την κάνει να μην αγαπάει καθόλου τις εκπλήξεις, διότι αμέσως δημιουργείται ο φόβος ότι βρίσκεται κοντά της ένας κίνδυνος ή ένας θηρευτής που την απειλεί. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόμος που της προκαλεί το αγγούρι. Η πιο βασική θεωρία για τον φόβο του αγγουριού είναι ότι αυτός δεν οφείλεται στο αγγούρι το ίδιο αλλά ξαφνικά αντιλαμβάνεται ακριβώς πίσω της ένας τεράστιο αντικείμενο (που θα μπορούσε πχ να ήταν ένα φίδι). 

Οι εκπλήξεις προκαλούν φόβο και αγωνία στις γάτες και είναι καλύτερο να βρείτε άλλους τρόπους για να διασκεδάζετε μαζί με τη γάτα σας!

4. Η γάτα μισεί τη βρώμικη τουαλέτα

Όπως προαναφέραμε η γάτα είναι ένα πολύ καθαρό πλάσμα και γι’ αυτό δεν εκτιμάει καθόλου την παρουσία μιας κάπως βρώμικης τουαλέτας, σε τέτοιο βαθμό που ίσως προτιμήσει να κάνει την ανάγκη της εκτός της τουαλέτας, αν αυτή δεν πληρεί κάποια υγειονομικά στάνταρ – με παρόμοιο τρόπο η γάτα μισεί και να είναι βρώμικο το μπολ νερού ή φαγητού.

Για να έχετε τη γάτα σας ευτυχισμένη φροντίζετε να καθαρίζετε καθημερινά την τουαλέτα της. 

5. Η γάτα μισεί συγκεκριμένες μυρωδιές

Όπως προαναφέραμε η γάτα έχει οξύτατη όσφρηση, πολύ πιο έντονη από την όσφρηση του ανθρώπου και υπάρχουν μερικές μυρωδιές που πραγματικά δεν τις αντέχει καθόλου! 

Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

  • βενζίνη
  • κρεμμύδι
  • ξύδι
  • εσπεριδοειδή
  • μέντα
  • γωλθερια (wintergreen , ένας αειθαλης θαμνος)
  • λεβαντα
  • δενδρολιβανος
  • κανελα

6. Η γάτα μισεί ξαφνικές επισκέψεις από ξένους

Οι γάτες θέλουν να έχουν απόλυτο έλεγχο του χώρου τους και οι ξένοι, οι επισκέπτες φέρνουν νεες μυρωδιές και σήματα που αν η γάτα σας δεν εξερευνήσει δεν θα ησυχάσει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τσίτσου που όταν κάποιος επισκέπτης πλησιάσει πίσω από την πόρτα για να μπει στο σπίτι αμέσως τρέχει μπροστά από την πόρτα για να τον μυρίσει. Σε διαφορετικές περιπτώσεις οι γάτες κρύβονται όταν έρχονται επισκέψεις!

Η λύση για αυτό το πρόβλημα έγκειται στην έγκαιρη κοινωνικοποίηση της γάτας, στους πρώτους μήνες της ζωής της. Επίσης να σημειωθεί ότι όταν κάποιος ξένος έρχεται σπίτι πρεπει εκεινες να προσεγγισουν τον ξενο και όχι το αναποδο!

7. Η γάτα μισεί τα μπαλόνια

Γνωρίζατε ότι η γάτα δεν συμπαθεί καθόλου τα μπαλόνια; Η γάτα βλέπει το μπαλόνι σαν έναν ανεπιθύμητο εισβολέα που μάλιστα δεν μπορεί με τίποτα να τον νικήσει και αυτό την θορυβεί και την αγχώνει. Αντιθέτως η εισβολή μιας μύγας πχ δεν μπορεί να την ταράξει, αντιθέτως συχνά την εξιτάρει, γιατί γνωρίζει ότι είναι ένα θήραμα στα μέτρα της.

8. Η γάτα μισεί την ανατροπή της ρουτίνας της

Η γάτα λατρεύει να έχει τον έλεγχο του περιβάλλοντός της και αυτό το πετυχαίνει μέσω μιας σταθερής ρουτίνας. Μια αλλαγή στη θέση των επιπλών, ή στην θέση των απαραιτήτων στοιχείων για τη ζωή της (πχ της τουαλέτας της) ή ακόμη μια αλλαγή στην τροφή της μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία της και να προκαλέσει μεγάλο άγχος! Πόσο μάλλον μια πιο μεγάλη αλλαγή όπως ας πούμε μια μετακόμιση!

9. Η γάτα μισεί να μπαίνει στο αμάξι

Αν και όπως σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις η γάτα εν γένει δεν απολαμβάνει τη βόλτα με το αμάξι, κάτι που οφείλεται στο προηγούμενο, στο ότι η γάτα θέλει μια σταθερή ρουτίνα. 

Εκπαιδεύοντας τη γάτα από μικρή να μπαίνει στο αμάξι μπορείτε να εξαφανίσετε αυτή τη φοβία. Επίσης αν πρέπει οπωσδήποτε η γάτα να κάνει μια μετακίνηση με το αμάξι βάλτε στο μποξ μεταφορά της την αγαπημένη της κουβερτούλα (αυτή που κατά προτίμηση κοιμήθηκε το προηγούμενο βράδυ) για να έχει ένα σημείο αναφοράς από οικείες/ασφαλείς μυρωδιές

10. Η γάτα μισεί να ποζάρει για φωτογραφίες

Θα κλείσω με ένα πράγμα που καθόλου δεν απολαμβάνει καθόλου η γάτα: το να βγαίνει φωτογραφίες και μάλιστα φωτογραφίες που αναγκάζεται να κάνει αφύσικα πράγματα για εκείνην, πχ να φοράει ένα παπιγιόν ή ένα γατοζακετάκι! 

Φροντίστε και πάλι να εξοικειώσετε τη γάτα με την φωτογραφική μηχανή όταν είναι πολύ μικρή για να μην την ενοχλεί και φυσικά αποφύγετε να την υποβάλλετε σε βασανιστήρια (όπως να της φοράτε καπελάκια και ρουχαλάκια – στην περίπτωση που αυτό την ενοχλεί) όταν την βγάζετε φωτογραφίες. 

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published